Τρίτη 31 Μαΐου 2011

logo

                                                        ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΣΤΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΡΙΦΤΟΥ 33, ΤΚ: 13674 ΑΧΑΡΝΕΣ
ΤΗΛ./FAX: 210-2467871
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
            Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι υψηλού επιπέδου τριήμερες εκδηλώσεις του Παραρτήματος Αχαρνών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 27, 28, 29 Μαΐου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αχαρνών.

            Την Παρασκευή το Παράρτημα συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Αχαρνών για τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας, με ομιλία από την  κ. Κάτια Μακρυνίκα - Μηχ. Περιβάλλοντος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης- με θέμα: «Απορρίμματα και Υγεία».
            Την Κυριακή έγινε η κεντρική εκδήλωση με ομιλία του Ακτινοφυσικού κ. Κων/νου Χουρδάκη - Προϊσταμένου του τμήματος Αδειών και ελέγχων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας -  με θέμα: «Βιολογικές επιδράσεις των ιοντιζουσών ακτινοβολιών στον άνθρωπο».
  Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα είδη των ακτινοβολιών και στο ποσό από αυτά που δέχεται ο άνθρωπος. Επισήμανε τις επιπτώσεις και τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν.  Τόνισε πως το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία δεν είχε καμία επίπτωση στον Ελλαδικό χώρο και τελείωσε με τις δράσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
            Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική. Στο πιάνο ο κ. Πέτρος Καρπαθάκης και στο τραγούδι η κ. Κατερίνα Σκρέκη. Δύο καλλιτέχνες που άφησαν άριστες εντυπώσεις και διασκέδασαν το κοινό.
Πάγια αρχή του Δ.Σ. του Παραρτήματος είναι, εκτός από τις ενημερωτικές ομιλίες να πλαισιώνει τις  εκδηλώσεις του με μουσικά και πολιτιστικά θέματα θέλοντας να προάγει τον πολιτισμό και την παράδοση και να αναδείξει καλλιτέχνες της πόλης μας.
Στα πλαίσια  αυτά,  το τριήμερο (πρωί και απόγευμα) λειτούργησαν εκθέσεις:
·   Έργα (πίνακες, κεραμικά) παιδιών της «ΑΡΩΓΗΣ» που κατέπληξαν με τις ειδικές ικανότητές τους 
·   Ζωγραφικής παιδιών Δημοτικών Σχολείων που ζωγράφισαν εντυπώσεις από την αντικαπνιστική ενημέρωση που έγινε στα σχολεία τους από το Παράρτημα Αχαρνών σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού.
·   Χειροποίητης παραδοσιακής σκαλιστής γκλίτσας από τον κ. Κώστα Μάρκου
·   Καλλιτεχνήματα από σφυρήλατο σίδερο από τον κ. Γιάννη Ζώη
Οι δύο τελευταίοι  μάγεψαν με τις δημιουργίες τους. Είναι άνθρωποι της δικής μας πόλης, της δικής μας γειτονιάς, δημιουργοί έργων που παρόμοιά τους δεν συναντάς εύκολα. Καλλιτέχνες που το Παράρτημα Αχαρνών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αναδεικνύει στις εκδηλώσεις του.

ΟΜΙΛΙΑ 29-05-2011

Από μέρους του Δ.Σ. του Παραρτήματος  Αχαρνών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σας καλωσορίζω στην αποψινή μας εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στο Περιβάλλον.

Όπως γνωρίζετε στις 5 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Ημέρα της Γης. Η γη είναι το σπίτι μας, αλλά δυστυχώς δεν τη βλέπουμε έτσι. Τη μολύνουμε με χημικά και πυρηνικά, με τόνους σκουπιδιών και τοξικών αποβλήτων, καταστρέφοντας έτσι τη χλωρίδα και την πανίδα. Πολλά είδη ζώων απειλούνται με εξαφάνιση, νέοι μεταλλαγμένοι ιοί κάνουν την εμφάνισή τους και οι αρρώστιες πολλαπλασιάζονται.
Στο βωμό του εύκολου και μεγάλου  κέρδους θυσιάζεται το μέλλον  του πλανήτη, το μέλλον των παιδιών μας.
Με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία θα μας μιλήσει ο κύριος Κωνσταντίνος Χουρδάκης, που είναι Ακτινοφυσικός και Προϊστάμενος του τμήματος αδειών και ελέγχων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας , με θέμα «Βιολογικές επιδράσεις των ιοντιζουσών ακτινοβολιών στον άνθρωπο»
Εγώ θα σας μεταφέρω ορισμένες σκέψεις μου για την σημερινή κατάσταση της κοινωνίας μας. Θα μιλήσω για τις  ηθικές και κοινωνικές αξίες που χάθηκαν πρώτα και μετά ήρθε η οικονομική κρίση.   Μέσα στον ευδαιμονισμό των υλικών αγαθών και του καταναλωτισμού χάσαμε την ανθρωπιά μας. Δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται δίπλα μας. ‘’Εγώ να περνάω καλά κι ας γίνουν όλα στάχτη’’. Μέχρι πότε; Τη στάχτη την παίρνει ο άνεμος και την απλώνει παντού.
Τώρα φτάσαμε στο πάρα πέντε, οδηγηθήκαμε σε οικονομικό, κοινωνικό , και προπαντός σε αδιέξοδο αξιών.
Τι κάνουμε; Υπάρχει ελπίδα αναγέννησης ; Και βέβαια και ο δρόμος  είναι ένας: Επιστροφή στις χαμένες αξίες. Η πορεία  θα είναι δύσκολη και επίπονη, αλλά αξίζει τον κόπο. Ας ξαναβρούμε τον αλτρουισμό μας, το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και που θα αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας. Ας ξαναβρούμε το εμείς, αποβάλλοντας το εγώ, αποβάλλοντας τον ωχαδερφισμό, την επιδειξιομανία.  Ας βγούμε από το καβούκι μας, ας κοιτάξουμε στα μάτια το διπλανό μας, ας του δώσουμε το χέρι.
Βέβαια, έχουμε φτάσει στο σημείο, αν δώσεις σε κάποιον το χέρι, να φοβάται, ότι κάτι θέλεις απ’ αυτόν, ότι κάτι άλλο έχεις κρυμμένο και υστερόβουλο στο πίσω μέρος του μυαλού σου.
Είμαστε καχύποπτοι. Πολλές φορές δεν δεχόμαστε την ειλικρίνεια του άλλου και όταν αποδεικνύεται το λάθος μας δεν ζητούμε συγνώμη.
Ακόμα και οι δράσεις και οι προσπάθειες του Παραρτήματός μας που ουσιαστικά καλύπτουν τα κενά  και τις ανάγκες της κοινωνίας σε κοινωνική πολιτική, ως όφειλε η Πολιτεία (τόσο η κεντρική όσο και η τοπική διοίκηση) και που όλοι γνωρίζετε ότι είναι δωρεάν κοινωνική προσφορά,  έτυχαν κάποιες φορές αμφισβήτησης και δυσπιστίας, κάτι που  μας πίκρανε βαθύτατα. Όμως σίγουρα αφού ζούμε σε χρόνια που οι απατεώνες έχουν πληθύνει,  τέτοιες προσπάθειες είναι αναμενόμενο ότι θα  αντιμετωπίζονται κάποιες φορές με δυσπιστία. Είμαστε σίγουροι πως όσοι παρασύρθηκαν από την εποχή όταν βεβαιωθούν για τη διαφορετικότητά μας, θα γίνουν αρωγοί και υποστηρικτές μας χωρίς ενδοιασμούς.
Και αυτό γιατί υπάρχουν ακόμα πυρήνες ανθρώπων στην κοινωνία μας που υποκινούνται από ιδέες και αίσθημα ευθύνης, ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, επειδή έτσι απλά το νοιώθουν, επειδή είναι εθελοντές, με ό,τι  σημαίνει αυτή η λέξη. Που παίρνουν ικανοποίηση και ενέργεια μόνο απ’ αυτό που κάνουν. Γιατί ο εθελοντής είναι  « Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο από Άνθρωπος» όπως έγραψε ο Ρίτσος.
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα λειτουργούμε στο Παράρτημα Αχαρνών. Ο καθένας  από εμάς διαθέτει όσο μπορεί από το χρόνο του και μαζί ένα κομμάτι από τη ψυχή του, αλλά και οικονομική συνεισφορά για να υλοποιήσουμε τους στόχους της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, αναδεικνύοντας αξίες και αισθήματα αλληλεγγύης. Οι δράσεις μας έχουν στόχο τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Αυτή την περίοδο σε συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, πραγματοποιούμε ενημερωτική καμπάνια στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης μας κατά του καπνίσματος με ομιλητές ιατρούς πνευμονολόγους, διανέμοντας σχετικά φυλλάδια στους μαθητές και ζητώντας από τα παιδιά του Δημοτικού να μας ζωγραφίσουν αυτό που αποκόμισαν. Οι ζωγραφιές τους εκτίθενται στην αίθουσα εκθέσεων.
Συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις για ενημέρωση σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και γενικότερα σε ότι αφορά την υγεία. Όπως διαπιστώνετε, αυτές οι εκδηλώσεις, πλαισιώνονται με εικαστικά και μουσικά θέματα, παρεμβαίνοντας έτσι και στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.
Διανείμουμε  φυλλάδια ενημερώνοντας για τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.
Συνεχίζουμε την αποστολή ομάδων γυναικών στην Παιανία για ψηφιακή μαστογραφία και τεστ-παπ. Ιούνιο και Ιούλιο προγραμματίζονται 11 ομάδες των 25 ατόμων η κάθε μια.
Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να  αναφέρω πως υπάρχουν γιατροί, ευτυχώς ελάχιστοι, που αμφισβητούν τις απαντήσεις των εξετάσεων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και προτείνουν οι εξετάσεις να γίνονται σε δικά τους διαγνωστικά κέντρα. Όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί.
Όραμά μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε στην πόλη μας ιατρείο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ούτως ώστε οι εξετάσεις να γίνονται εδώ, και να μην χρειάζονται οι μετακινήσεις στην Παιανία. Ήδη γιατροί της περιοχής εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εθελοντική προσφορά.
Τελειώνοντας σας πληροφορώ ότι κατόπιν σχετικής επιστολής του Προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας καθηγητή κ. Σταύρου Μπεσμπέα, ενημερωθήκαμε για τις οικονομικές δυσκολίες του κέντρου της Παιανίας. Η προσπάθεια αυτή που γίνεται και το σύστημα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων απειλούνται γι αυτό και ζητούμε τη δική σας ενίσχυση. Στην είσοδο της αίθουσας υπάρχει ένα κουτί. Όποιος θέλει ας αφήσει ό,τι θέλει και μπορεί. Συγχρόνως, μπορείτε να γραφτείτε μέλη μας. Η ετήσια συνδρομή είναι 25 ευρώ και εφάπαξ 6 ευρώ η εγγραφή. Όσο περισσότεροι γίνουμε, τόσο πιο ισχυρό θ γίνει το Παράρτημά μας.
Επίσης αφήστε μας στην είσοδο το τηλέφωνό σας και όσοι έχετε ηλεκτρονική διεύθυνση για να σας ενημερώνουμε για τις δράσεις μας.
Ευχαριστώ τα μέλη του Δ.Σ. για την προσφορά τους, τα μέλη και τους εθελοντές, τους χορηγούς, τον τοπικό τύπο που προβάλλει αφιλοκερδώς τις δράσεις μας καθώς και τον Δήμο για τη δωρεάν παροχή του πούλμαν και της αίθουσας. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου